ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΛΤΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Αθήνα, 29Νοεμβρίου 2018
Α.Π. 1344 

Προς τον
κ. Ηλία Αθανασίου
Διευθύνοντα Σύμβουλο
ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ
Ενταύθα

Αξιότιμε κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε,

Η Ελληνική Φιλοτελική Ομοσπονδία (ΕΦΟ) επιθυμεί να συγχαρεί τη νέα Διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της  και να της  ευχηθεί καλή επιτυχία στο έργο της.

Η ΕΦΟ, ως εκπρόσωπος 22 φιλοτελικών σωματείων σε όλη την Ελλάδα, παραμένει στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία, ενώ θα επιθυμούσε και μια συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να συζητήσει τα γενικότερα προβλήματα του φιλοτελικού κόσμου.

Προς το παρόν, θεωρούμε σκόπιμο ν’ αναφερθούμε σ’ ένα ζήτημα, που προέκυψε τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για τη φιλοτελική πολιτική των ΕΛΤΑ, η οποία μεταβλήθηκε αιφνιδίως, χωρίς καμιά επίσημη ενημέρωση των εκπροσώπων του φιλοτελιστών αλλά και των απλών συλλεκτών.

Μέχρι το τέλος του 2017, τα ΕΛΤΑ προχωρούσαν σε κυκλοφορία γραμματοσήμων, με βάση εγκεκριμένο ετήσιο εκδοτικό πρόγραμμα, το οποίο και ανακοίνωναν δημοσίως.  Το πρόγραμμα αυτό βέβαια υφίστατο, αν και δεν θα έπρεπε, τροποποιήσεις στη διάρκεια του έτους, οι οποίες όμως και αυτές ανακοινώνονταν εγκαίρως.

Για όλα τα γραμματόσημα του επίσημου εκδοτικού προγράμματος τα ΕΛΤΑ παρείχαν πληροφορίες (μέσω ειδικών διαφημιστικών εντύπων – prospectus) σχετικά με την «πρώτη ημέρα κυκλοφορίας», τις «διαστάσεις», την «ποσότητα», τον καλλιτεχνικό «δημιουργό» τους, την εταιρία «εκτύπωσης» και οπωσδήποτε την αξία τους και το χρονικό διάστημα κυκλοφορίας τους. Τα γραμματόσημα αυτά αποστέλλονταν στους συνδρομητές και παράλληλα   πωλούνταν μέσω του website των ΕΛΤΑ ,  στο ειδικό φιλοτελικό κατάστημα “Post Collection” και φυσικά σε όλα τα ταχυδρομικά γραφεία της χώρας.

Πέρα των γραμματοσήμων του επίσημου εκδοτικού προγράμματος, τα ΕΛΤΑ κυκλοφορούν και «προσωπικά» γραμματόσημα, χρησιμοποιώντας όμως κάποια από τα  επίσημα γραμματόσημα, τα οποία φέρουν παραπλεύρως λευκή βινιέτα, στην οποία εκτυπώνονται διάφορες παραστάσεις ανάλογα με το γεγονός, που θέλουν  να «εορτάσουν».

Επισημαίνεται ιδιαιτέρως ότι ΟΛΑ τα γραμματόσημα έχουν επί του σώματός τους ένδειξη  της χρηματικής τους αξίας, χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση της αλληλογραφίας και φέρουν, όπως απαιτείται και την επιγραφή  «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».

Αιφνιδίως, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους τα ΕΛΤΑ, σε συνεργασία με την Α.Ε. ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, η οποία εορτάζει εφέτος τα 125 χρόνια της λειτουργίας της, προχώρησε σε έκδοση «ειδικού προσωπικού γραμματοσήμου», χωρίς να περιλαμβάνεται στο εκδοτικό του πρόγραμμα, ούτε σε μεταγενέστερη τροποποίησή του. Στις 13 Σεπτεμβρίου, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι κυκλοφορούν την 27ην του ίδιου μήνα (δηλαδή μετά 14 μόλις ημέρες)  5 νέα «ειδικά προσωπικά γραμματόσημα», με την ευκαιρία του «11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Animasyros + Αγορά Κινούμενων Σχεδίων». Υπάρχουν ωστόσο και χειρότερα. Την περασμένη Παρασκευή (28.9) απεστάλη στους φιλοτελιστές με email ανακοίνωση χωρίς ημερομηνία, σύμφωνα με την οποία την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου (ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ), κυκλοφορούν 1000 τευχίδια με προσωπικά γραμματόσημα (ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΝΤΟΤΕ) αξίας 7,5 ευρώ και 1500 καρτελίδια (μη γνωστή ορολογία) με τα ίδια γραμματόσημα, αξίας 10 ευρώ,  με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Αιθιοπίας.

Τα γραμματόσημα και των τριών σειρών δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα γραμματόσημα του εκδοτικού προγράμματος ή των μεταβολών του, καθώς επί των σωμάτων τους αναγράφεται η  χρηματική τους αξία καθώς και η επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ταχυδρόμηση οποιουδήποτε ταχυδρομικού αντικειμένου, όπως ακριβώς και τα λοιπά γραμματόσημα. Παραδόξως έχει προστεθεί, για πρώτη φορά και η ένδειξη ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ (επιπλέον της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ).

Ωστόσο, για τα συγκεκριμένα «ειδικά προσωπικά γραμματόσημα», κατά παρέκκλιση από κάθε δεοντολογία:

 • Δεν ενημερώθηκε το γνωμοδοτικό συμβούλιο
 • Δεν κυκλοφόρησαν διαφημιστικά έντυπα (prospectus)
 • Δεν ανακοινώθηκαν οι δημιουργοί τους ή οι αρμόδιοι για την «προσαρμογή» τους, οι διαστάσεις τους, οι ποσότητες, ο χρόνος απόσυρσής τους και η εταιρία εκτύπωσής τους (στοιχεία απαραίτητα και για την καταχώρισή τους σε φιλοτελικά περιοδικά, καθώς και σε  ελληνικούς και διεθνείς καταλόγους γραμματοσήμων)
 • Δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι φιλοτελιστές (στην τελευταία μάλιστα περίπτωση οι συλλέκτες ουσιαστικά θα πληροφορηθούν την ύπαρξη νέων γραμματοσήμων ΜΕΤΑ την κυκλοφορία τους)
 • Διατέθηκαν περιοριστικά από τα κεντρικά ταχυδρομικά καταστήματα Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Πατρών, καθώς  του Νομού Κορινθίας (Διώρυγα) και Σύρου (Αnimasyros)
 • Στην Αθήνα τα υπόψη γραμματόσημα διατέθηκαν από το φιλοτελικό Κατάστημα Post Collection. Οπωσδήποτε δεν διατέθηκαν μέσω του σύγχρονου μέσου πωλήσεων, του διαδικτύου, όπως τα λοιπά γραμματόσημα

Επισημαίνεται ιδιαιτέρως ότι η πιο πάνω τακτική – που σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται από κάποια επείγουσα ανάγκη –  ακυρώνει στην πράξη το εγκεκριμένο ετήσιο εκδοτικό πρόγραμμα, που ανακοινώνεται στην αρχή κάθε έτους, ενώ η πληθωριστική έκδοση γραμματοσήμων απαξιώνει την έννοια της υγιούς  συλλεκτικής πρακτικής. Τα αποκαλούμενα αυθαιρέτως «προσωπικά ειδικά γραμματόσημα» εξομοιώνονται στην πράξη με αναμνηστικές σφραγίδες, αν και πρόκειται για κανονικά γραμματόσημα, καθώς πληρούν όλους τους κανόνες, που προβλέπει η Διεθνής Ταχυδρομική Ένωση (UPU) και η Ελληνική Πολιτεία.  Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, η μη έγκαιρη ειδοποίηση και ιδιαιτέρως η μικρή ποσότητα (tirage) στην οποία εκδόθηκε η δεύτερη και η τρίτη σειρά των ειδικών γραμματοσήμων (5000 τευχίδια   & 1000 ή 2500  αντίστοιχα  – για την πρώτη δεν ανακοινώθηκε ποσότητα) δημιουργεί, εκ των πραγμάτων,  προϋποθέσεις κερδοσκοπίας.

Χωρίς αμφιβολία,  η πιο πάνω πρακτική έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των φιλοτελιστών εκείνων, που επιθυμούν να προμηθεύονται όλα τα φιλοτελικά προϊόντα των ΕΛΤΑ,  ενώ  προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι  συλλέκτες, που θεωρούν προτιμότερο να προμηθεύονται, κατά τρόπο επιλεκτικό,  φιλοτελικά προϊόντα απευθείας από τα ταχυδρομικά καταστήματα της περιοχής τους. Παράλληλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος  στις περιπτώσεις ταχείας εξάντλησης των αποθεμάτων τους,  να προκληθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ανατίμηση της αξίας τους στη δευτερογενή αγορά (προμήθεια μέσω εμπόρων ή φιλοτελικών δημοπρασιών σε τιμές πολύ πάνω από την ονομαστική τους αξία).

Κατόπιν όλων των προαναφερθέντων,  παρακαλούμε:

 1. Να μας γνωστοποιηθεί επισήμως η νέα φιλοτελική πολιτική των ΕΛΤΑ (κανονισμός), όσον αφορά την έκδοση γραμματοσήμων, είτε του εκδοτικού προγράμματος, είτε των «ειδικών προσωπικών γραμματοσήμων» (ΕΠΓ). Ειδικότερα να μας γνωστοποιηθούν οι προϋποθέσεις, αλλά και   η διαδικασία, με βάση την οποία μπορεί ένας ιδιώτης να ζητήσει την έκδοση «προσωπικών ειδικών γραμματοσήμων» και πώς τα γραμματόσημα αυτά μπορούν να τα προμηθεύονται και οι λοιποί συλλέκτες.
 2. Να μας παρέχεται κάθε πληροφορία σχετικά με τις ποσότητες, διαστάσεις, δημιουργούς και χρονικό διάστημα κυκλοφορίας των ΕΠΓ (όπως ακριβώς για τα γραμματόσημα του εκδοτικού προγράμματος).
 3. Σε περίπτωση έκδοσης ΕΠΓ, μετά από αίτημα ιδιώτη (και όχι με πρωτοβουλία των ΕΛΤΑ), να ανακοινώνεται πέρα της συνολικής ποσότητας της έκδοσης και η ποσότητα, που θα διατίθεται για κάλυψη των  συλλεκτικών αναγκών των λοιπών φιλοτελιστών.
 4. Να ανακοινώνεται κάθε νέα «ειδική» έκδοση, τουλάχιστον 30 μέρες πριν από την κυκλοφορία τους και να αναρτώνται οι σχετικές ανακοινώσεις στο διαδικτυακό τόπο (website) των ΕΛΤΑ.
 5. Να εξασφαλιστεί η διάθεση (σε ικανές ποσότητες) των «ειδικών προσωπικών γραμματοσήμων» από το φιλοτελικό κατάστημα Post Collection και το διαδίκτυο.

Τέλος κρίνουμε σκόπιμο να δηλώσουμε ότι η ΕΦΟ – εκφράζοντας τις συγκλίνουσες απόψεις όλων των φιλοτελικών σωματείων/μελών της –  θεωρεί υποχρέωσή της να τονίσει για μια ακόμη φορά, ότι είναι αντίθετη στην ανεξέλεγκτη και απρογραμμάτιστη έκδοση γραμματοσήμων (ανεξάρτητα από τις όποιες ονομασίες τους) και μάλιστα σε αισθητά μικρές ποσότητες, ενώ περιμένει να επικρατούν πάντοτε συνθήκες διαφάνειας (με εφαρμογή εγκεκριμένου και γνωστοποιημένου κανονισμού), καθώς και πλήρους και έγκαιρης ενημέρωσης των φιλοτελιστών.

Στην τοποθέτησή μας αυτή συνηγορεί και η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (UPU), μέλος της οποίας είναι και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η οποία στον «κώδικα ηθικής», που παραθέτει στο διαδικτυακό της τόπο (http://www.upu.int/en/activities/philately/key-documents.html) αναγράφειτα εξής:

Άρθρο 4: Για κάθε έκδοση γραμματοσήμων, οι αρμόδιες Ταχυδρομικές Αρχές πρέπει να μεριμνούν, ώστε να εκτυπώνονται (τα γραμματόσημα) σε επαρκή ποσότητα, προκειμένου να ικανοποιούνται τόσο οι επιχειρησιακές ανάγκες, όσο και η προβλεπόμενη φιλοτελική ζήτηση.

Άρθρο 4.2 Οι αρμόδιες Ταχυδρομικές Αρχές πρέπει να φροντίζουν ώστε οι ποσότητες των εκδιδόμενων γραμματοσήμων να είναι ανάλογες προς τη ζήτηση της αγοράς. Πρέπει να εξασφαλίζουν ότι ο αριθμός των γραμματοσήμων, που εκδίδονται κάθε έτος είναι ανάλογος προς εκείνον, που μπορεί να δεχθεί η αγορά τους. Οι αρμόδιες Ταχυδρομικές Αρχές πρέπει να ανταποκρίνονται με προσοχή στη ζήτηση της αγοράς, προκειμένου να αποφύγουν την υπερπροσφορά.  Δεν πρέπει να πλημμυρίζουν την αγορά με γραμματόσημα και να οδηγούν τους φιλοτελιστές και τους συλλέκτες μακριά από το χόμπι.

Άρθρο 8: Οι αρμόδιες Ταχυδρομικές Αρχές δεν πρέπει να κυκλοφορούν γραμματόσημα ή φιλοτελικά προϊόντα, τα οποία στοχεύουν στην εκμετάλλευση των πελατών τους (φιλοτελιστών, συλλεκτών).

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Μετά τιμής,

Για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

       Ο Πρόεδρος                                                Ο Γενικός Γραμματέας                                                                                   

                             Παντελής Λεούσης                                         Ιωάννης Παναγόπουλος

Κοινοποίηση:

 1. Κον Πολυχρόνη Γριβέα, Πρόεδρο ΔΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ
 2. Κον Σάββα Δάνδολο, Γενικό Εμπορικό Διευθυντή
 3. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
 4. ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
 5. ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
 6. ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 7. ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
 8. ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
 9. ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΟΛΟΥ
 10. ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
 11. ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
 12. ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 13. ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
 14. ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
 15. ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΕΣΒΟΥ
 16. ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
 17. ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
 18. ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΤΡΑΣ
 19. ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ  
 20. ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΕΡΡΩΝ
 21. ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ
 22. ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΜΑΞΙΜΟΥΜ
 23. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΥ & ΝΕΟΤΗΤΑΣ
 24. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΤΑ  

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...