Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΦΟ στα εγκαίνια της Β’ Αχαϊκής Φιλοτελική Έκθεσης Πάτρας

Αγαπητοί φίλοι

Βρισκόμαστε σήμερα στην όμορφη Πάτρα με τον αντιπρόεδρο κύριο Μαλλούχο ως εκπρόσωποι της Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας, για τρεις κυρίως λόγους. Για να επισκεφτούμε την Β’ Αχαϊκή Φιλοτελική Έκθεση και να συνεορτάσουμε της επέτειο των 75 χρόνων από την ίδρυση της Φιλοτελικής Εταιρείας Πάτρας, δεύτερον για να συναντήσουμε φίλους και τρίτον για να σας συγχαρούμε εκ μέρους του ΔΣ της ΕΦΟ για τις δραστηριότητες σας. Διότι η ΦΕΠ είναι μία από τις ελάχιστες φιλοτελικές εταιρείες της χώρας που παραμένουν δραστήριες, οργανώνουν εκθέσεις, δείχνουν την απαραίτητη ζωντάνια και προσπαθούν να διατηρηθεί ζωντανός ο ελληνικός φιλοτελισμός.
Είναι σε όλους γνωστές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και μαζί του οι φιλοτελικές εταιρείες. Η χρηματοδότηση των ελληνικών ταχυδρομείων προς τα σωματεία έπαψε να υπάρχει, τα οικονομικά των συλλόγων και των συλλεκτών έχουν μειωθεί, πολλές από τις συλλογές μας τείνουν να έχουν μόνο συναισθηματική αξία.
Όλοι ασφαλώς γνωρίζουμε τις αιτίες της κρίσης που περνά ο φιλοτελισμός μας, αλλά και ο διεθνής φιλοτελισμός γενικότερα. Ο πρώτος και μεγαλύτερος εχθρός του συλλεκτισμού με την ευρεία έννοια απεδείχθη η εξέλιξη της τεχνολογίας. Οι ηλεκτρονικές και ψηφιακές εξελίξεις δίνουν σήμερα διεξόδους στα παιδιά, πολύ θελκτικότερες από τη συλλογή γραμματοσήμων και άλλων συλλεκτικών αντικειμένων. Τα χρόνια που καθόμασταν παιδιά μπρος σε ένα τραπέζι ξεχωρίζοντας και ταξινομώντας τα “μαγικά μικρά χαρτάκια”, ακόμα και με τη λάμπα πετρελαίου όπως εγώ, πέρασαν ανεπιστρεπτί. Παιδιά που να ασχολούνται στην εποχή μας με τη συλλογή γραμματοσήμων δεν υπάρχουν, ή αποτελούν μεγάλη σπανιότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μη ανανέωση των συλλεκτών. Τα μέλη των φιλοτελικών σωματείων αποτελούνται τώρα πια κυρίως από ηλικιωμένους ανθρώπους, με μέσο όρο ηλικίας πολύ πάνω από τα 60. Απογοητευμένοι από αυτή την δυσμενή εξέλιξη, διατηρούν εντούτοις την αγάπη τους για το γραμματόσημο και κάνουν ότι μπορούν για να διατηρήσουν ζωντανό αυτό υπέροχο χόμπι, που τόσο αγάπησαν και που τους συντροφεύει από τα παιδικά τους χρόνια.
Απόρροια της τεχνολογικής εξέλιξης είναι και η δραματική μείωση του ταχυδρομικού αντικειμένου. Η αλληλογραφία γίνεται πια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η διακίνηση δεμάτων, αλλά και επιστολών, διεξάγεται εν πολλοίς και μέσω ιδιωτικών εταιρειών (Κούριερ). Τα έσοδα των ταχυδρομείων συνεχώς συρρικνώνονται. Σκεφτείτε μόνο πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έχασαν τα ΕΛΤΑ από την σχετικά  πρόσφατη καθιέρωση της ηλεκτρονικής αποστολής των φορολογικών δηλώσεων. Αυτή η μεγάλη ελάττωση της αλληλογραφίας είχε και ένα ακόμα δυσμενές επακόλουθο για το φιλοτελισμό. Τα παιδιά δεν έχουν τώρα την ευκαιρία να γνωρίσουν τα γραμματόσημα που είναι κολλημένα επάνω στα γράμματα που μπαμπά, της μαμάς, της οικογένειας. Δεν έχουν πια την εικόνα τους. Αυτή που θα τους έδινε ενδεχομένως κίνητρο για να τα συλλέξουν.
Η αλήθεια είναι ότι στην μεγάλη μείωση των Ελλήνων συλλεκτών έπαιξαν και τα ίδια τα ταχυδρομεία μας. Διότι ποτέ δεν προσπάθησαν να δημιουργήσουν νέους συλλέκτες. Όταν σε άλλες χώρες ο φιλοτελισμός αποτελεί σχολικό μάθημα, εκδίδονται φυλλάδια που μοιράζονται στους μαθητές, δίνονται γραμματόσημα και άλλα μικροδώρα στα παιδιά που επισκέπτονται ομαδικά τις φιλοτελικές εκθέσεις, στη χώρα μας, όσες φορές προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στη μύηση των μαθητών, τα σχολεία αποτελούσαν «αδιάβατο». 
Πρακτική των ταχυδρομείων μας, αντίθετα, ήταν πάντα η απομύζηση των συλλεκτών με πληθώρα ετήσιων εκδόσεων, με μεγάλες ονομαστικές αξίες, με εκδόσεις εκτός προγράμματος κλπ. Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής είχαν ολέθρια αποτελέσματα. Μόνο το 2004, από το πελατολόγιο των ΕΛΤΑ χάθηκαν αρκετές χιλιάδες συνδρομητές. Ήταν τόσο μεγάλη η παραγωγή γραμματοσήμων αυτή τη χρονιά, ώστε πολλοί συλλέκτες αγανάκτησαν και εγκατέλειψαν.  Αλλά αντί αυτό το γεγονός να συνετίσει τους ιθύνοντες, συνέχισαν την ίδια τακτική των πολλών και ακριβών εκδόσεων, με αποτέλεσμα την συνεχή μείωση των συνδρομητών. 
Αυτή η μεγάλη συρρίκνωση των εσόδων ώθησε τα ΕΛΤΑ στην έκδοση νέων «φιλοτελικών προϊόντων», όπως τα ονομάζουν, με σκοπό να απομυζήσουν ακόμα περισσότερο τους λίγους εναπομείναντες συλλέκτες. 
Σωρεία φεγιέ, προσωπικά γραμματόσημα, αυτοκόλλητα, «ειδικά προσωπικά γραμματόσημα», που κατά τη θεωρία τους είναι μόνο συλλεκτικά και δεν προορίζονται για ταχυδρομική χρήση, παρά το γεγονός ότι έχουν όλα τα στοιχεία που σύμφωνα με τους κανόνες της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης χαρακτηρίζουν τα γραμματόσημα.
Αυτά τα τελευταία δεν περνούν από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ, αποφασίζονται την τελευταία στιγμή, δεν γίνονται γνωστά τα ονόματα των καλλιτεχνών που εργάστηκαν για τη δημιουργία τους, εκτυπώνονται σε μικρούς αριθμούς αντιτύπων με σκοπό προκαλέσουν το εμπορικό ενδιαφέρον των φιλοτελιστών και να μετατρέψουν τους αγνούς συλλέκτες σε κερδοσκόπους.
Η Ομοσπονδία μας έκανε πολλές προσπάθειες. Με συνεχείς παραστάσεις προς τους αρμοδίους, με παρεμβάσεις του προέδρου της ΕΦΟ στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, με επίσημη επιστολή, η οποία εστάλη με ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου 2018 και παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητη, προσπαθεί να εξηγήσει ότι οι εφαρμοζόμενες πρακτικές αποφέρουν προσωρινά περισσότερα έσοδα αλλά απομακρύνουν ακόμα περισσότερους συλλέκτες. 
Παρόλες αυτές τις αντιξοότητες, εμείς, οι έστω λιγότεροι συλλέκτες γραμματοσήμων και φιλοτελιστές, εξακολουθούμε να  μαχόμαστε για να διατηρήσουμε ζωντανό το χόμπι μας. Τρανό παράδειγμα η Φιλοτελική Εταιρεία Πάτρας που αναζητεί ευκαιρίες για να οργανώσει μια έκθεση μεγαλύτερης ή μικρότερης εμβέλειας, που προσπαθεί για την επανέκδοση του όμορφου περιοδικού της, που διοργανώνει εκδηλώσεις φιλοτελικού περιεχομένου. 
Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν εκ μέρους ολοκλήρου του ΔΣ της ΕΦΟ προς της Εταιρεία σας. Είθε η ΦΕΠ να παραμένει πάντα δραστήρια και να αποτελεί παράδειγμα για τις άλλες φιλοτελικές εταιρείες της χώρας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...