Οι σφραγίδες των κινητών Ταχυδρομείων των Ελληνικών Σιδηροδρόμων

Για να παρουσιάσει κανείς την ιστορία των σιδηροδρόμων του Ελληνικού Κράτους, δεν αρκούν μόνο γνώσεις και ερευνητική διάθεση. Απαιτείται αταλάντευτη προσήλωση στον στόχο του, με αυταπάρνηση της προσωπικής σου ζωής, με επιμονή και το κυριότερο υπομονή.

 

Όλες αυτές τις ιδιότητες διέθετε ο Κώστας Ανδρουλιδάκης, μηχανολόγος μηχανικός του ΕΜΠ – φιλοτελιστής από τα γεννοφάσκια του – ο οποίος υπηρέτησε για πολλά χρόνια σε κεντρικές υπηρεσίες του ΟΣΕ. Η τελευταία αυτή επαγγελματική του ιδιότητα είναι το βασικό εχέγγυο της ορθότητας και πληρότητας των πληροφοριών, που παρουσιάζει στο βιβλίο-εγκυκλοπαίδεια (ψηφιακή έκδοση 2024, σελ. 477), το οποίο η Ελληνική Φιλοτελική Ομοσπονδία έχει την τιμή να ανεβάσει στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ της ΑΡΧΕΙΟ και να το προσφέρει δωρεάν (μετά από την ανιδιοτελή άδεια του συγγραφέα του) σε ψηφιακή πάντοτε μορφή, όχι μόνο σε ενδιαφερόμενους φιλοτελιστές αλλά και στους ιστορικούς του μέλλοντος.

 

Αναμφίβολα η έρευνα για της σφραγίδες των κινητών ταχυδρομείων είναι λεπτομερής σε υπέρτατο βαθμό. Εικόνες των σφραγίδων, μετρήσεις, παραλλαγές, πότε και που χρησιμοποιήθηκαν, είναι λεπτομέρειες, που έχουν καλυφθεί εξαντλητικά. Ωστόσο, παράλληλα μαθαίνουμε για το πώς επεκτάθηκε το σιδηροδρομικό δίκτυο τόσο με το όραμα του Τρικούπη, όσο και την απόκτηση έτοιμων δικτύων με το πέρας του Α Παγκοσμίου Πολέμου και την οριστικοποίηση των συνόρων του ελληνικού κράτους. Αναφέρονται λεπτομερώς οι διαδρομές, οι στάσεις, ο τύπος των τραίνων, που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς, τα μέσα σφράγισης, ενώ εντυπωσιακές είναι και οι εικόνες των σιδηροδρομικών σταθμών, δείγματα άλλων εποχών και διαφορετικών κάθε φορά αρχιτεκτονικών αντιλήψεων.

 

Ναι είναι ένα ΠΟΛΥΤΙΜΟ απόκτημα για τον φιλοτελικό και ιστορικό κόσμο. Κώστα Ανδρουλιδάκη σε ευχαριστούμε για την προσφορά σου.

Βρείτε το βιβλίο εδώ:  σε μορφή βιβλίου και σε pdf.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *