Stamp Studies of ASFA 2018-2021

Το 2018 η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ενέταξε στο πρόγραμμα σπουδών της, μέσα από το πλαίσιο του προγράμματος απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας για νέους Διδάκτορες, το μάθημα του γραμματοσήμου, στον τομέα της Χαρακτικής.

Ο καθηγητής Χαρακτικής και δάσκαλος μου Γιάννης Γουρζής εισηγήθηκε να αναλάβω τη θέση του διδάσκοντος εκτιμώντας, πέραν των τυπικών μου προσόντων, τη μακρόχρονη θητεία μου στη σχεδίαση των ελληνικών γραμματοσήμων.

Η διδασκαλία συνεχίστηκε και για τα 2 επόμενα έτη, δίνοντας μου πλέον τη δυνατότητα να παρουσιάσω τους καρπούς αυτής της εργασίας. Οι πολυτάλαντοι φοιτητές που ξεπερνούν τα 20 άτομα, έδειξαν από την αρχή εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ιδιότυπη φύση του γραμματοσήμου. Προσπαθώντας πάντα να αφομοιώσουν όσα οι κανόνες του επιβάλουν και κυρίως ξεπερνώντας τη στέρηση των οργανωμένων εργαστηρίων της ΑΣΚΤ που μας επέβαλε η καραντίνα, κατόρθωσαν να συνοψίσουν με τις προτάσεις τους ό,τι ένα γραμματόσημο μπορεί ή θα μπορούσε να πρεσβεύει. Κατάφεραν επίσης να το αποδώσουν χρησιμοποιώντας κλασσικές μεθόδους χάραξης – κάποιες από αυτές σπάνιες σήμερα, όπως η χάραξη σε όρθιο ξύλο-, αλλά και ζωγραφικά ή διευρυμένα ψηφιακά μέσα.  

Οι συστηματικές μας προσπάθειες βρήκαν αρχικά ανταπόκριση από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, όταν ανέθεσαν στην ομάδα των φοιτητών τη σχεδίαση της EUROPA 2021, δίνοντας τους τη δυνατότητα  να αναδείξουν το ταλέντο τους, να εφαρμόσουν πρακτικά όσα διδάχτηκαν και να εκπροσωπήσουν ως ΑΣΚΤ τη χώρα στην Ευρώπη.

Η διοργάνωση της  “NOTOS 2021” στο Ζάππειο Μέγαρο, τον Νοέμβρη του 2021, υπήρξε για την ομάδα μας η δεύτερη ευκαιρία να αναδείξουν τη δουλειά τους μέσα σε ένα υψηλότατου επιπέδου φιλοτελικό περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών δέχτηκε τα συγχαρητήρια για την ενεργή συμμετοχή της όχι μόνο στην έκθεση, αλλά και για την βαρύτητα που έδωσε στο συγκεκριμένο τομέα της Τέχνης.

Οι μελέτες που παρουσιάζονται εδώ είναι μέρος της εργασίας τριών ετών και αποσκοπεί να επικοινωνήσει την αναζήτηση προτάσεων για το αδιάκοπα μεταβαλλόμενο πρόσωπο του γραμματοσήμου. Με την πεποίθηση ότι η βαρύτιμη κληρονομιά του αξίζει την προσοχή όλων όσων συνεισφέρουν στην παραγωγή του, εύχομαι η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί έτσι ώστε θέσεις, προτάσεις και ιδέες να βρίσκουν διέξοδο μέσα από τις εικόνες εκείνων που το μέλλον τους ανήκει.

Δρ. Μυρσίνη Βαρδοπούλου
Ζωγράφος – Χαράκτρια
Ιούνιος 2022

ΕΡΓΑ – ΜΕΛΕΤΕΣ και ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ (αλφαβητικά)

Βουδούρη Χρύσα

Δωρικού Λήδα


Μαστραντωνά Μαριάννα


Μαχαιρίδη Ευστρατία

Πανής Δημήτρης

Φωτοπούλου Θεώνη