Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – ένας θεσμός, που υιοθετήθηκε μετά από εισήγηση της Μελίνας Μερκούρη – δίνει την ευκαιρία σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις να βιώσουν μία έντονη περίοδο σύγχρονων πολιτιστικών δράσεων.
Μία από τις πέντε πιο σημαντικές ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα, μετατράπηκε από τον 19ο αιώνα και μετά σε παραγωγική μηχανή της Ελλάδας κι ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά της κέντρα. Έχοντας πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν, αλλά και ευοίωνο μέλλον, η Ελευσίνα επιλέχτηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.
Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορία της πόλης, η «2023 Ελευσίς» έχει διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με γενικό τίτλο «Μυστήρια Μετάβασης», που κινείται σε τρεις κεντρικούς θεματικούς άξονες : Άνθρωπος/Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία. Χωρίς αμφιβολία η Ελευσίνα βιώνει εφέτος την πιο σημαντική πολιτιστική στιγμή της νεότερης ιστορίας της.
Τα ΕΛΤΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, ήρθαν δίπλα της με την έκδοση αναμνηστικής σειράς 4 γραμματοσήμων, που απεικονίζουν ένα μικρό κομμάτι από τη ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά και τη συναρπαστική διαδρομή της πόλης.
Η παρουσίαση της σειράς (σχεδίαση: Θεανώ Βενιέρη) πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Μαΐου σε έναν ευρύχωρο χώρο, που όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος της πόλης κ. Αργύρης Οικονόμου είναι πρόσφατο δημοτικό απόκτημα, προκειμένου να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από τις πολιτιστικές δράσεις, που πραγματοποιούνται από την αρχή του έτους.
Μίλησαν ακόμη ο Πρόεδρος των ΕΛΤΑ κ. Ντ. Μπεναρδούτ, ο Διευθυντής Φιλοτελισμού κ. Λάζαρος Λαζαρίδης, ενώ αναφέρθηκαν λεπτομερώς στις απεικονίσεις των γραμματοσήμων η επίτιμη αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπαγγελή για τα δύο έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, ο καθηγητής κ. Γιάννης Βιολέτης για το εκκλησάκι του Αγίου Ζαχαρία και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ελευσίνας κ. Δημ. Λιάσκος για το εμβληματικό εργοστάσιο Κρόνος.
Η προσέλευση δημοτών αλλά και φίλων της Ελευσίνας, καθώς και πολλών φιλοτελιστών ήταν μεγάλη. Στο χώρο υπήρχε πωλητήριο για τη διάθεση των νέων γραμματοσήμων, όπου λόγω της μεγάλης ζήτησης σχηματίστηκε ουρά (!) με αναμονή πολλής ώρας. Παράλληλα ο γνωστός μας Παντελής σφράγιζε με επιδεξιότητα τα ποικίλα φιλοτελικά αντικείμενα, που του προσκόμιζαν οι ρέκτες συλλέκτες.
Αξίζει τέλος να μνημονεύσουμε ιδιαίτερα το πολύ ωραίο video, με το οποίο παρουσιάστηκαν τα 4 γραμματόσημα. Μπορείτε να το δείτε στο Facebook των ΕΛΤΑ. https://www.facebook.com/ hashtag/philately_greece. Είναι κρίμα όμως, που και το video αυτό και τα παλαιότερα δεν υπάρχουν και στη σελίδα του «φιλοτελισμού» (https://philotelismos.gr/) δίπλα σε κάθε σειρά, προς άμεση και εύκολη ενημέρωση των κατ’ εξοχήν ενδιαφερόμενων, των φιλοτελιστών.