Φιλοτελική Εταιρεία Αγρινίου

agrinio1.photo

Η Φιλοτελική Εταιρεία Αγρινίου με τη σημερινή της μορφή (επαν)ιδρύθηκε το 1972 και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την (επαν)ίδρυσή της.

Η φιλοτελική, όμως, κίνηση στην πόλη του Αγρινίου δεν ξεκίνησε το 1972, αλλά υπήρχε ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα και οργανωμένα από το 1943 όπου, παρά τη σκοτεινή περίοδο της κατοχής, με την υπ’ αριθμ. 116/30-10-1943 απόφαση του Πρωτοδικείου Αγρινίου, αναγνωρίστηκε το πρώτο φιλοτελικό σωματείο με έδρα το Αγρίνιο, με την επωνυμία «ΕΝΩΣΙΣ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ». Το ιδρυτικό καταστατικό της ένωσης υπογράφουν ο δικηγόρος και μετέπειτα Δήμαρχος Αγρινίου Ηλίας Σαγεώργης, ο αδελφός του Νικόλαος Σαγεώργης, Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, Νικόλαος Οικονόμου, ο Πρωτοδίκης Νικόλαος Μέντης κ.ά. Έτσι, λοιπόν, η ΦΕΑγρινίου είναι επί της ουσίας ένα από τα παλαιότερα φιλοτελικά σωματεία της Ελλάδος.

Αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι, ο εκ των ιδρυτών και πρόεδρός του τότε, Πρωτοδίκης Νικόλαος Μέντης, είχε οριστεί ως μέλος στην επιτροπή εποπτείας κατά τη διαδικασία επισήμανσης της διάσημης έκδοσης των λεγόμενων αντάρτικων γραμματοσήμων του Αγρινίου, έχοντας διαδραματίσει με αυτό τον τρόπο η εταιρεία ενεργό ρόλο στην ταχυδρομική ιστορία της χώρας μας, αποτελώντας ουσιαστικά κομμάτι αυτής.

Η Φιλοτελική Εταιρεία Αγρινίου στα χρόνια που ακολούθησαν, ιδίως μετά την επανίδρυσή της, για να συμβάλλει στην πραγματοποίηση του σκοπού της, που δεν είναι άλλος από τη διάδοση και εξάπλωση του φιλοτελισμού στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή της, τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα νέα κυρίως μέλη της για εμπλουτισμό και βελτίωση των συλλογών τους, αλλά κυρίως των φιλοτελικών τους γνώσεων, έδωσε συνεντεύξεις σε Μ.Μ.Ε., πραγματοποίησε ομιλίες σε σχολεία, συμμετείχε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις διαφόρων οργανισμών και σχολείων με παρουσίαση θεμάτων φιλοτελικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο στο

Αγρίνιο, αλλά σε όλο το νομό Αιτωλοακαρνανίας, δράσεις τις οποίες ενισχύει και επί του παρόντος.

Έχει διοργανώσει τρεις μη συναγωνιστικές φιλοτελικές εκθέσεις στην πόλη του Αγρινίου, το 1981 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των ̈Παπαστρατείων ̈, το 2008 στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρίας Αγρινίου και το 2015 στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.

agrinio2.photo agrinio3.photo agrinio4.photo

Αναμνηστικοί φάκελοι των τριών εκθέσεων

Παράλληλα, ως υπέρμαχος της εξωστρέφειας και της συνεργασίας, η Φιλοτελική Εταιρεία Αγρινίου (Φ.Ε.Α.), έχει συνδιοργανώσει πλήθος φιλοτελικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με φορείς εκτός της πόλεως του Αγρινίου.

Το 2017, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εξόδου συνδιοργάνωσε με το Δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, έκθεση στο Τρικούπειο πολιτιστικό κέντρο Μεσολογγίου, προχωρώντας σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ στην έκδοση απαράμιλλης αισθητικής φιλοτελικών προϊόντων.

agrinio5.photo
Η Αναμνηστική σφραγίδα

 

agrinio6.photo
Ο ειδικός αναμνηστικός φάκελος της έκθεσης

Η Φιλοτελική Εταιρεία Αγρινίου (Φ.Ε.Α.) και η Φιλοτελική Εταιρεία Πατρών (Φ.Ε.Π.) με την ευκαιρία της παρουσίασης της ειδικής σειράς Γραμματοσήμων EUROPA 2018 – ΓΕΦΥΡΕΣ, ( όπου απεικονίζεται και η Γέφυρα “ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ”), συνδιοργάνωσαν στον Εκθεσιακό χώρο της Γέφυρας στο Αντίρριο, φιλοτελική έκθεση με τον ευρηματικό τίτλο “ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ – ΑΧΑΪΑΣ”.

agrinio7.photo
Ο ειδικός αναμνηστικός φάκελος της έκθεσης

Η εταιρεία, δυστυχώς, δε διαθέτει δικό της εντευκτήριο, πλην όμως, για το σκοπό των συναντήσεων των μελών της και των διαφόρων εκδηλώσεων που κατά καιρούς πραγματοποιεί, της παραχωρείται ευγενικώς πολυτελής αίθουσα στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (Γ.Ε.Α.).

Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως εξής:

Πρόεδρος: ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Αντιπρόεδρος: ΚΑΡΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Γραμματέας: ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ταμίας: ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Μέλος: ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Αναπληρωματικά Μέλη: ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Υπεύθυνος site της ΦΕΑ: ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι τα κάτωθι:

ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1972

Τ.Θ.: 43, 30100 Αγρίνιο

Πληροφ.: κος Ιωάννης Σκαρμούτσος

Τηλ.: 6972721735

Ιστότοπος: https://feagriniou.gr

Κοπή Πίτας Φ.Ε. Αγρινίου
Τη Δευτέρα απόγευμα της 30ης  Ιανουαρίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου. Παρόντες τα μέλη και φίλοι του Συλλόγου.
 Ο Πρόεδρος της Φ.Ε.Α Σκαρμούτσος Ιωάννης έκανε ένα σύντομο απολογισμό – αναδρομή στα πεπραγμένα της Εταιρείας τον τελευταίο χρόνο, όπως στην οργάνωση του site και στο κορυφαίο γεγονός τη διοργάνωση της Εθνικής Συναγωνιστικής Φιλοτελικής Έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο το Νοέμβριο του 2022.
Χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου απεύθυνε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Ζαρκαβέλης Χρήστος, ο οποίος απένειμε και το δώρο στο τυχερό του ‘’φλουριού’’ κ. Μπρέσιακα Ανδρέα, Πρόεδρο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου. Τα υπόλοιπα δώρα στους τυχερούς απένειμαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Τσιχριντζής Παναγιώτης και ο Διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου κ. Γαρουφαλής Χρήστος.

Οι «προγραμματοσημικές» επιστολές της Αιτωλοακαρνανίας

Η καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση των μελών της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρίνιου (Φ.Ε.Α.) πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 το βράδυ στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου.

Αρχικά συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα, όπως νέες κυκλοφορίες φιλοτελικών ειδών από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία καθώς και οι τοπικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Φ.Ε.Α. Γιάννης Σκαρμούτσος αναφέρθηκε σε σπάνιους «Προγραμματοσημικούς» φακέλους της συλλογής του (που εμπλουτίζει επί μια 25ετία), παρουσιάζοντας σε διαφάνειες χαρακτηριστικά αντικείμενα της περιόδου 1830 – 1861.
Ειδικότερα, παρουσίασε επιστολές, που έχουν μεγάλο τοπικό ενδιαφέρον μια και ταχυδρομήθηκαν από και προς την Αιτωλοακαρνανία. Συγκεκριμένα, με την ίδρυση των Ελληνικών Ταχυδρομείων στην  υπόψη περιοχή λειτούργησαν ταχυδρομικά γραφεία στη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία, τη Βόνιτσα και τον Αστακό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, την εποχή εκείνη – πριν από 200 χρόνια – τα ονόματα των πόλεων δεν είχαν «σταθεροποιηθεί» όπως τα ξέρουμε σήμερα και υπάρχουν παραλλαγές στις ταχυδρομικές σφραγίδες τους. Ενδεικτικά της Αμφιλοχίας, τότε «Αμφιλοχικόν Άργος» με σφραγίδες που ανέγραφαν είτε «Αμφιλ. Άργος» είτε «Αμφ. Άργος» και της Βόνιτσας, με σφραγίδες τότε «Βόνιτζα» ή «Βόνιτσα».
Ο ομιλητής εξήγησε λεπτομερώς την ταχυδρομική διαδρομή κάθε φακέλου, εστιάζοντας στα ταχυδρομικά γραφεία, που μεσολάβησαν.
Ο κάθε φάκελος έχει μια ξεχωριστή και άκρως ενδιαφέρουσα «περιπέτεια». Και αν ξέραμε και το περιεχόμενό του, τότε θα ξαναγραφόταν η τοπική ιστορία. Φάκελοι πραγματοποίησαν διαδρομές ιδιαίτερες και ασυνήθιστες, ενημερώνοντάς μας για το εμπόριο και τη καθημερινότητα της εποχής.
Πολλές επιστολές τυλίγονται μέσα σε πέπλο μύθου. Ενδεικτικά η «Προγραμματοσημική» επιστολή γραμμένη «Εν Άρτα την 10 Οκτωβρίου 1856»,   χωρίς σφραγίδα Άρτας, διαμέσου «ΒΟΝΙΤΖΑ 18.ΟΚΤΩΒ.1856», άφιξη «ΠΑΤΡΑΙ 23.ΟΚΤΩΒ.1856». με είσπραξη στην άφιξη 40 λεπτών για ταχυδρομικά τέλη. Φέρει την ένδειξη «ΥΓΕΙΟΝΟΜΕΙΟΝ ΒΟΝΙΤΣΗΣ», ένα από τα ελάχιστα γνωστά, έως τώρα, αποτυπώματα της συγκεκριμένης σφραγίδας.
Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση ζήτησαν από τον παρουσιαστή διάφορες πληροφορίες ειδικά για κάποιους σπάνιους φακέλους και η ευχή όλων είναι τα τόσο πολύ ενδιαφέροντα συλλεκτικά και ιστορικά στοιχεία, που «διηγούνται» το ταχυδρομικό παρελθόν της Αιτωλοακαρνανίας, να βρουν την αρμόζουσα θέση τους στο προγραμματισμένο από τον Δήμο Αγρινίου Μουσείο στις Καπναποθήκες Παπαπέτρου, όταν λειτουργήσει.